Rodzaje kompostowników

Rodzaje kompostowników

Nie ma lepszego nawozu jak ten wykonany domowym sposobem dzięki odpadkom z ogrodu. Idealnie nadaje się do roślin doniczkowych jak i ogrodowych. Kompostownik można kupić w każdym sklepie ogrodniczym, ale można też zrobić samemu.  Chcesz wiedzieć jak  pozyskiwać biomasę?

Cel numer jeden gromadzenia resztek w kompoście jest stworzenie narowu humusowego. Jest jednak i druga rzecz, a mianowicie przez składowanie w jednym miejscu odpadków i ich rozkład chronimy nasze środowisko naturalne. Kompost jest całkowicie bezpieczny dla roślin i można go stosować bez żadnych ograniczeń. Bardzo dobrze wpłynie na urodzajność plonów i pozwoli na rekultywacje bardzo ubogiej gleby.

Rodzaje kompostowników:

– otwarty
Jest to drewniana skrzynia, która nie posiada dna. To kompostownik, który można samodzielnie w łatwy sposób wykonać. Wystarczy wkopać w ziemie cztery narożniki i układać stopniowo deski. Ścianki nie mogą by szczelne. W sklepie ogrodniczym za kompostownik zapłacimy minimum czterdzieści złotych. Poza drewnem można też spotkać kompostownik metalowe i plastikowe.
– zamknięte
Najczęściej wykonane są z plastiku, przez co można w nich utrzymać odpowiednia temperaturę i wilgotność oraz stały dopływ powietrza. Specjalny system szczelin, który umożliwia wietrzenie pozwala na wykorzystywanie kompostu nawet kilka razy w roku. Fachowa nazwa tego kompostownika to kompostownik termiczny.
– rotacyjne
Są to zamknięte beczki, które się obracają. Materiał, z którego są wykonane to plastik albo metal.  Rotacja bardzo dobrze wpływa na wymieszanie i napowietrzanie biomasy.

6847931604_9fa4b7e3e3_z

fot. drewniany kompostownik (Ogrodosfera)

 

Gdzie powinien znaleźć się kompostownik?

Idealne miejsce będzie zacienione i bardzo dobrze osłonięte od wiatru. To pozwala na utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz wilgotności. Pojemnik musi znajdować się bezpośrednio na ziemi. Nie może być izolowany od gruntu. Trzeba będzie przegotować odpowiednie podłoże i tak do gleby piaszczystej stosujemy warstwę gliny, a tam gdzie jest porośnięte podłoże trawą usuwamy ją całkowicie.
To jak ma być usytuowany kompostownik regulują przepisy ministra infrastruktury z 12 kwietnia 2002 roku. Dotyczą one warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynku i ich użytkowanie.
Warto również pamiętać, że jeśli nasz kompostownik będzie uciążliwy dla sąsiadów i nie będzie za ładnie pachniał to możemy odpowiada z kodeksu cywilnego Art.144.

Jak stworzyć dobry kompost?

Kompostownik zakładamy wtedy, kiedy na dworze jest jeszcze ciepło. Wystarczy kilka metrów kwadratowych powierzchni. Miejsce musi być osłonięte od słońca, wiatru, ale musi być przewiewne.

Trzeba doprowadzić wilgoć i tlen do biomasy. Co jakiś czas warto wymierzać kompost żeby pryzma się napowietrzyła.
Dojrzewanie kompostu
Trzeba systematycznie przekopywać pryzmę. Oznacza to, że to, co jest na dole powinno znaleźć się na górze i na odwrót.
Co może iść na kompost?
Skoszona trawa, gałęzie, liście, chwasty, nasiona, igły, odpady kuchenne, fusy z kawy, herbaty, skorupki jajek, obierki, warzywa, owoce, obornik, gnojówka, odchody zwierząt, sierść, włosy, papier.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*


  • Cześć! Mam na imię Kasia, pasjonuję się ogrodnictwem od ponad 8 lat. Postanowiłam prowadzić tego bloga aby dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Zapraszam do komentowania !